JAK SE MOHU ZAPOJIT?

1. ROZMYSLETE SI, KOHO PODPOŘÍTE A JAK

Přečtěte si příběhy lidí, kterým letos pomáháme a rozmyslete si, jakým způsobem je chcete podpořit.

Máte dvě možnosti:

1. Můžete jednoduše individuálně napsat a odeslat dopis na podporu jednoho či více lidí, za které v rámci letošního Maratonu psaní dopisů bojujeme. Napsat a odeslat dopis může téměř každý, a to i v případě zhoršení epidemiologické situace. V takovém případě ideálně v pohodlí a bezpečí domova.

2
. Nebo můžete uspořádat (online) dopisovou akci a zapojit tak do psaní dopisů své okolí, rodinu, přátele či veřejnost. Akce každoročně probíhají ve školách, firmách, kulturních prostorech, kavárnách, kostelech, v rámci skautských setkání, nebo v rámci setkání zájmových a vysokoškolských spolků či klubů.

2. REGISTRUJTE SE

Ať už se rozhodnete individuálně napsat dopis nebo uspořádat dopisovou akci, je potřeba se zaregistrovat. Registrací si založíte váš osobní maratonský profil, díky kterému:

• Získáte přístup ke všem potřebným materiálům včetně návodu, jak dopis napsat, či jak uspořádat dopisovou akci, adres a vzorových dopisů a pod.
  • My v Amnesty budeme moci spočítat, kolik lidí se do Maratonu zapojilo a kolik dopisů se nám v Česku dohromady podařilo napsat.

Kdyby jste se později rozmysleli a místo pořádaní akce chtěli jen napsat dopis (nebo naopak), můžete to kdykoliv změnit v rámci vašeho profilu.

REGISTROVAT SE K POŘÁDÁNÍ DOPISOVÉ AKCE

REGISTROVAT SE K PSANÍ DOPISŮ

3. REALIZUJTE MARATON: NAPIŠTE DOPIS NEBO USPOŘÁDEJTE AKCI

Ať už budete psát dopisy individuálně, nebo uspořádáte (online) dopisovou akci, zkuste napsat co nejvíce ručně psaných dopisů. Následně je na poště odešlete do cílových zemí. Dopisovou akci pořádejte ideálně mezi 25.10.2023 a 15.12.2023.

Pokud jste se rozhodli napsat dopis:

Stáhněte si vzorové dopisy a adresy na svém maratonském profilu. Pročtěte si manuál, který vám vysvětlí jak napsat a odeslat dopis proti bezpráví.

Pokud jste se rozhodli uspořádat dopisovou akci:

Stáhněte si na svém maratonském profilu manuál "Jak na pořádání (online) dopisové akce". Pročtěte si níže uvedené tipy, kde všude může akce probíhat.

AKCI PODPOŘÍM FINANČNĚ

KDE A JAK MŮŽE DOPISOVÁ AKCE PROBÍHAT

Připravili jsme pro vás několik tipů, kde a jak může probíhat dopisová akce (více informací v najdete v manuálu po registraci).

ŠKOLY
KOMUNITY (SKAUT, SPOLKY A CÍRKVE)
FIRMY
AKCE PRO VEŘEJNOST

Jste učitel/ka, která chcete  své studenty/ky zajímavou formou seznámit s problematikou lidských práv a současně zpestřit vyučování- Uspořádejte s vaší třídou dopisovou akci. Abychom vám to ulehčili, připravili jsme pro vás psaný manuál a online webinář, kde vám poradíme, jak zapojit Maraton výuky různých předmětů.

Účastníte se pravidelných setkání volnočasového spolku či klubu (např. zájmového, univerzitního), skautského oddílu nebo bohoslužeb? Pokud ano, oživte je psaním dopisů proti bezpráví.

Oživte své týmové meetingy nebo zpestřete vánoční večírek netradiční teambuildingovou aktivitou. Napište s kolegy dopis proti bezpráví a diskutujte na téma lidských práv.

Jste kulturní instituce, nezisková organizace, kavárna? Pořádáte kulturní či vzdělávací akce pro veřejnost např. přednášky, debaty, koncerty nebo promítání? Oživte vámi pořádanou akci! Vyzvěte účastníky k napsání dopisů proti bezpráví během akce.

SPECIALNÍ TIP PRO DOPISOVOU AKCI:

Promítání filmu s psaním dopisů

Staňte se součástí komunity promítačů a promítaček z celé republiky. Uspořádejte promítání filmu z festivalu Jeden svět, které spojíte s dopisovou akci. Na platformě Promítej i ty si můžete vybrat některý z tematických filmů, který přibližuje lidskoprávní situaci v zemích, do kterých letos posíláme dopisy proti bezpráví. Pokud si nebudete s výběrem případů vědět rady, vytipovali jsme pro vás snímky, které tematicky souvisejí s letošními případy. Stačí si vybrat snímek, uspořádat projekci a po akci psát s účastníky dopisy.

Pokud jste vyučující na střední nebo základní škole, můžete pustit snímek z nabídky Jednoho světa na školách a uspořádat projekci přímo ve vaší třídě. Nabídku filmů s lidskoprávní tematikou spolu s metodickými materiály a aktivitami do hodin najdete na vzdělávacím portálu JSNS.CZ.

Projekce ode mě pro mě

Nemůžete uspořádat projekci pro veřejnost nebo žáky? Dopis můžete napsat i sami doma a pustit si k tomu třeba nějaký snímek z platformy Jeden svět online.

4. PŘIPOJTE SE K TISÍCŮM DALŠÍCH

Své dopisy odesílejte ideálně v období kolem 10. prosince, tedy na Mezinárodní den lidských práv. Minulý rok v Česku uspořádali lidé jako vy 900 dopisových akcí, na kterých se ručně napsalo celkem 22 435 dopisů a odeslalo do 6 zemí světa. Překonáme to letos?

PŘISPĚJU NA ODESLÁNÍ DOPISŮ

Žaneta Sladká, vedoucí kampaně

775 320 456 (Evgenia Bernstein - koordinátorka kampaně)

Potřebujete s něčím poradit? Podívejte se, jestli váš dotaz už není zodpovězen v sekci Často kladené otázky nebo nám napište na maraton@amnesty.cz

Více o Amnesty a její práci najdete ZDE.