Maraton psaní dopisů Pomozte zachránit jejich život Napište dopis proti bezpráví

ÚSPĚCHY PŘEDCHOZÍCH ROČNÍKŮ MARATONU

Má to smysl?

Téměř u třetiny případů, na kterých s Amnesty pracujeme, se podaří prosadit zásadní změnu - propuštění uvězněných, získání přístupu ke zdravotní péči, povolení rodinných návštěv, setkání s právníky apod. Dochází ale i k systémovým a legislativním změnám jako jsou změny zákonů, které ovlivní celou společnost.

V loňském roce se nám v Česku podařilo ručně napsat či podepsat 17 357 dopisů, které byly odeslány úřadům nebo přímo vězněným či pronásledovaným lidem a jejich blízkým. Dopisy psala po celé republice česká veřejnost na akcích pořádaných dobrovolnými pořadateli. Přihlášeno bylo 452 akcí v 76 městech.

Díky loňskému Maratonu byl například v únoru 2020 snížen původně šestnáctiletý trest pro Íránku Yasaman Aryaniovou, který dostala za uspořádání nenásilného protestu proti povinnému zahalování žen, na devět let a sedm měsíců. V červenci 2020 byl zrušen trest smrti pro chlapce z Jižního Súdánu. Ten vystřelil ze zbraně a odražená kulka nešťastnou náhodou zabila bratrance, jehož chtěl bránit před rvačkou. Magai také poprvé získal přístup k právníkovi a jeho případ znovu bude řešit soud. V dubnu 2020 byla podepsána dohoda a zajištěna finanční kompenzace pro obyvatele Grassy Narrows v Kanadě. Ti čelili obrovským zdravotním i ekonomickým problémům poté, co místní továrna vypustila do řeky deset tun odpadu obsahujícího nadměrné množství rtuti.

SHAKELIA JACKSONOVÁ, JAMAJKA

„Jste skuteční hrdinové. Vaše odhodlání a oddanost vůči dodržování lidských práv a důstojnosti po celém světě se odráží v podpoře, kterou vaše kampaně získávají, a v pozitivních výsledcích, které získáváte pro oběti bezpráví a diskriminace“.

Shakeliiniho bratra v roce 2014 zastřelili policisté a ona se snažila o to, aby se vše nezávisle prošetřilo. Díky Vašim dopisům se v Jamajce začaly implementovat reformy v zákonech proti policejní brutalitě.

MOSES AKATUGBA, NIGÉRIE

„Jsem ohromen. Děkuju Amnesty International a jejím aktivistům za velkou podporu, díky které jsem se stal v této situaci vítězem. Členové a aktivisté Amnesty International jsou moji hrdinové. Slibuji, že budu aktivista za lidská práva a budu též bojovat za práva ostatních. Děkuji guvernérovi za jeho laskavé gesto a za dodržení jeho slov.“

V květnu 2015 nigerijské úřady osvobodili Mosese, poté co jejich úřad zaplavilo 800 000 dopisů od příznivců Amnesty žádající Mosesovo milost. Moses byl mučen a odsouzen k smrti za ozbrojenou loupež na základě toho, že údajně ukradl tři mobilní telefony (jak sám říká, tento trestní čin ani nespáchal).

MAHADINE, ČAD

„Děkuji Vám z celého mého srdce. Děkuji za vaši oddanost a angažovanost pro ochranu a respektování lidských práv v Africe“

Tadjadine Mahamat Babouri, známý jako Mahadine, je internetový aktivista a otec sedmi dětí. V září 2016 umístil na Facebook několik videí. Čadskou vládu a její spolupracovníky v nich obvinil z korupce a zneužívání veřejných prostředků. Za to ho uvěznili a hrozilo mu doživotí. Díky Vašim dopisům Mahadina v roce 2018 propustili z vězení a může tak opět být se svoji rodinou.

zaneta.sladka@amnesty.cz