ZACHRAŇTE LIDSKÝ ŽIVOT. NAPIŠTE DOPIS.

Někdy dokáže obyčejný dopis změnit lidský život. V některých zemích se totiž svobodný názor nebo kritika mocných trestá. Právníci, reportéři, ale i účastníci demonstrací nebo obránci lidských práv jsou nespravedlivě vězněni a perzekvováni po celém světě. Právě takovým chceme kampaní Maraton psaní dopisů pomoci.

Maraton psaní dopisů je největší lidskoprávní kampaň na světě, která vrcholí každý rok v prosinci. V České republice se do ní zapojujeme už od roku 2010 a od té doby jsme pomohli již desítkám lidí z celého světa.

Navzdory COVIDu-19 jste i loni ukázali, že vám na spravedlnosti záleží. Postavili jste se na stranu šesti konkrétních lidí, na jejichž podporu jste uskutečnili 664 dopisových maratonů a napsali 8359 dopisů proti bezpráví. Příběhy těch, kterým jsme loni pomáhali, jejich aktuální situaci a další zajímavé informace o Maratonu 2020 se dozvíte v sekci Maraton 2020.

Další ročník Maratonu psaní dopisů bude spuštěn v říjnu 2021

V říjnu 2021 zveřejníme další šestici lidí, za které se budete moci postavit a spustíme možnost registrace do kampaně.

PŘEČTĚTE SI VÍCE O KAMPANI

Sedm let vězení kvůli ochraně posvátné řeky
Čtyři roky vězení za pravdivé informace o Covidu
Ve vězení kvůli obhajobě obránců lidských práv
Devět let ve vězení jako akt odplaty za aktivity otce
Nenávistné útoky kvůli obraně ženských práv a LGBTI+ lidí
Pět let vězení za demonstraci, které se nezúčastnil

Potřebujete s něčím poradit? Podívejte se, jestli váš dotaz už není zodpovězen v sekci Často kladené otázky nebo nám napište na maraton@amnesty.cz.