CO JE MARATON PSANÍ DOPISŮ

VAŠE SLOVA MAJÍ VÁHU

Lidé na celé planetě každý rok v prosinci posílají miliony ručně psaných dopisů s výzvami k osvobození konkrétních lidí, kteří se stali obětmi bezpráví. V jeden čas a v počtu, který vlády a úřady příslušných zemí nemohou ignorovat. Proto u více než třetiny zvládneme prosadit změnu. Přidejte se k nám, prosím.

NAJDEME TY, KTEŘÍ POTŘEBUJÍ NAŠI POMOC

Amnesty vyhledává každý rok lidi a komunity z celého světa, kteří čelí bezpráví či porušování základních lidských práv a vybere jednotlivé případy, které mohou mít dopad i na další případy či region. Jejich příběhy rozšíří do celého světa.

PŘIDÁVAJÍ SE LIDÉ PO CELÉM SVĚTĚ

Každoročně se akce pořádá kolem 10. prosince, tedy v Den lidských práv. Přidávají se miliony lidí po celém světě, což vytváří mezinárodní tlak, který příslušné autority nemohou jen tak ignorovat. Minulý rok bylo celosvětově napsáno přes 6 000 000 dopisů. V Česku uspořádali lidé 452 akcí, na kterých bylo ručně napsáno celkem 17 357 dopisů. Ty byly odeslány do 6 zemí světa. Překonáme to letos?

PROČ ZROVNA DOPISY?

Ručně psaný dopis má v digitální době obrovskou sílu. Je to nástroj, který přispívá k tvorbě mezinárodního tlaku na politiky a úředníky v daných zemích. Zaplavením kanceláří mocných se nám daří dosáhnout propuštění nebo zlepšení podmínek u více než třetiny z těch, za které bojujeme.

DOPISY MOCNÝM I PODPORA JEDNOTLIVCŮM

Kromě dopisů vládním představitelům mohou lidé také poslat dopis, pohled či vzkaz přímo uvězněným nebo jejich rodinám, a vyjádřit jim tak podporu.

BEZ VÁS TO NEZVLÁDNEME

Zapojte se psaním a posíláním dopisů nebo uspořádáním své vlastní dopisové akce, ke které můžete pozvat i ostatní. Jen s pomocí lidí, kteří se dovedou postavit za slabší, můžeme měnit svět k lepšímu.

CHCI POMOCT

Potřebujete s něčím poradit? Podívejte se, jestli váš dotaz už není zodpovězen v sekci Často kladené otázky nebo nám napište na maraton@amnesty.cz.

Mediální partner