JAK SE MOHU ZAPOJIT?

1. ROZMYSLETE SI, KOHO PODPOŘÍTE A JAK

Přečtěte si příběhy lidí, kterým letos pomáháme a rozmyslete si, jakým způsobem je chcete podpořit.

Máte dvě možnosti:

1. Můžete jednoduše individuálně napsat a odeslat dopis na podporu jednoho či více lidí, za které v rámci letošního Maratonu psaní dopisů bojujeme. Napsat a odeslat dopis může téměř každý a to i s ohledem na současnou situaci. Ideálně v pohodlí a bezpečí domova.

2
. Nebo můžete uspořádat (online) dopisovou akci a zapojit tak do psaní dopisů své okolí, rodinu, přátele či veřejnost. Akce každoročně probíhají ve školách, firmách, kulturních prostorech, kavárnách, kostelech, v rámci skautských setkání, nebo v rámci setkání zájmových a vysokoškolských spolků či klubů.

2. REGISTRUJTE SE

Ať už se rozhodnete individuálně napsat dopis nebo uspořádat dopisovou akci, je potřeba se zaregistrovat. Registrací si založíte váš osobní maratonský profil, díky kterému:

• Získáte přístup ke všem potřebným materiálům včetně návodu, jak dopis napsat, adres a vzorových dopisů. S ohledem na současnou situaci najdete v návodech i tipy na pořádání Maratonu "v on-linu".
  • My v Amnesty budeme moci spočítat, kolik lidí se do Maratonu zapojilo a kolik dopisů se nám v Česku dohromady podařilo napsat.

Kdyby jste se později rozmysleli a místo pořádaní akce chtěli jen napsat dopis (nebo naopak), můžete to kdykoliv změnit v rámci vašeho profilu.

3. REALIZUJTE MARATON: NAPIŠTE DOPIS NEBO USPOŘÁDEJTE AKCI

Ať už budete psát dopisy individuálně, nebo uspořádáte (online) dopisovou akci, zkuste napsat co nejvíce ručně psaných dopisů. Následně je na poště odešlete do cílových zemí.

Pokud jste se rozhodli napsat dopis:

Stáhněte si vzorové dopisy a adresy na svém maratonském profilu. Pročtěte si manuál, který vám vysvětlí jak napsat a odeslat dopis proti bezpráví.

Pokud jste se rozhodli uspořádat dopisovou akci:

Stáhněte si na svém maratonském profilu manuál "Jak na pořádání (online) dopisové akce v době COVIDu". Pročtěte si níže uvedené tipy, kde všude může akce probíhat.

KDE A JAK MŮŽE DOPISOVÁ AKCE PROBÍHAT I V "DOBÁCH COVIDU"

Navzdory tomu, že současná situace nepřeje shromažďování, dopisovou akci můžete uspořádat i tak. Připravili jsme pro vás několik tipů, jak na to, v souladu s platnými opatřeními (více informací v najdete v manuálu po registraci).

ŠKOLY
KOMUNITY (SKAUT, SPOLKY A CÍRKVE)
FIRMY
AKCE PRO VEŘEJNOST

Jste učitel/ka, která chcete  své studenty/ky zajímavou formou seznámit s problematikou lidských práv a současně zpestřit vyučování v době distanční výuky? Uspořádejte s vaší třídou dopisovou akci. Abychom vám to ulehčili, připravili jsme pro vás psaný manuál a online webinář, kde vám poradíme, jak zapojit Maraton do (distanční) výuky různých předmětů. Do webináře se můžete přihlásit ZDE.

Účastníte se pravidelných setkání volnočasového spolku či klubu (např. zájmového, univerzitního), skautského oddílu nebo bohoslužeb? Pokračují vaše setkání i teď v době pandemie (on-line)?

Pokud ano, oživte je psaním dopisů proti bezpráví. Pomáhat můžeme i on-line z bezpečí  domova.

Oživte své on-line meetingy nebo zpestřete vánoční večírek netradiční teambuildingovou aktivitou. Napište s kolegy dopis proti bezpráví a diskutujte na téma lidských práv. Pomáhat můžeme i on-line z bezpečí domova.

Jste kulturní instituce, nezisková organizace, kavárna? Pořádáte kulturní či vzdělávací akce pro veřejnost (přednášky, debaty nebo koncerty)? Budete aktivní i v případě striktních hygienických omezení? Oživte vámi pořádanou akci! Vyzvěte účastníky k napsání dopisů proti bezpráví během akce.
Pomáhat můžeme i on-line z bezpečí domova.

4. PŘIPOJTE SE K TISÍCŮM DALŠÍCH

Své dopisy odesílejte v období kolem 10. prosince, tedy na Mezinárodní den lidských práv. Minulý rok v Česku uspořádali lidé jako vy 452 akcí, na kterých se ručně napsalo celkem 17 357 dopisů a odeslalo do 6 zemí světa. Překonáme to letos?

MARATONSKÁ MAPA

Maraton psaní dopisů je mezinárodní akce, v rámci které miliony lidí po celém světě píší dopisy proti bezpráví, aby pomohli konkrétním lidem. Ukažme, že ani Česko nezůstává pozadu. Každý špendlík na maratonské mapě znázorňuje jednoho člověka, který se v rámci letošního Maratonu rozhodl napsat dopis nebo uspořádat dopisovou akci a zapojit tak do psaní dopisů přátele, rodinu či veřejnost.

Přibude na mapě i vaše psaní dopisů?

Zatím bylo zaregistrovaných 525 akcí a napsaných 524 dopisů proti bezpráví. Bude mezi nimi i ten váš?

Jestli ste se už registrovali a dopisy jste napsali, dejte nám prosím vědět ve svém maratonském profilu, abychom je mohli také započítat!

Filtrovat podle data:     Filtrovat podle lokality: Loading...

Potřebujete s něčím poradit? Podívejte se, jestli váš dotaz už není zodpovězen v sekci Často kladené otázky nebo nám napište na maraton@amnesty.cz.

Mediální partner