Maraton psaní dopisů Pomozte zachránit jejich život Napište dopis proti bezpráví

MARATON PSANÍ DOPISŮ COVIDU-19 NAVZDORY

NEMUSÍME DO ULIC, ABYCHOM BOJOVALI PROTI BEZPRÁVÍ.

Aktuální situace v souvislosti s pandemií COVID-19 zasáhne i letošní Maraton psaní dopisů. Uvědomujeme si, že vzhledem k současnému stavu je obtížné organizovat akce s vyšším počtem lidí a není vyloučené, že v dohledné době to nebude možné vůbec. To ale není důvod, abychom to vzdali. Lidé, za které v letošním maratonu bojujeme, stále potřebují naši pomoc, jinak zůstanou i nadále oběťmi bezpráví. My v Amnesty děláme vše proto, abychom vám pomohli psaní i akce organizovat bezpečně a v souladu s platnými opatřeními. Pomáhat je možné i on-line.

ZACHRAŇTE ŽIVOT. JDE TO I Z DOMOVA.

I. Individuální psaní dopisů

Napsat dopis z bezpečí a pohodlí domova může téměř každý. Registrujte se k psaní dopisů a pište dopisy sami nebo s rodinou či blízkými. Registrací se vám vytvoří váš vlastní maratonský profil, díky kterému získáte přístup ke všem potřebným materiálům, včetně manuálu na psaní dopisů,  adres a vzorových dopisů.

II. Dopisová akce na dálku

Jelikož momentální situace nedovoluje pořádání hromadných akcí, máme pro vás alternativu. Do psaní můžete zapojit své okolí i veřejnost a uspořádat pro ně on-line dopisovou akci přes některou z platforem jako ZOOM, Google Meet, Skype, apod.  Vaši on-line dopisovou akci můžete oživit zajímavým kvízem o lidských právech nebo diskuzí o souvisejících lidskoprávních tématech. Připravili jsme pro vás několik ukázek (níže), jak se zapojit do Maratonu v době COVIDu, včetně manuálu manuálu na pořádání dopisové akce a speciálního manuálu pro školy a skaut. Manuály zohledňují i omezení spojená s COVID-19 a nabízejí i online varianty. Více informací najdete po registraci k pořádání dopisové akce.

KDE A JAK MŮŽE PROBÍHAT DOPISOVÁ AKCE V OBDOBÍ COVIDU19

ŠKOLY

Jste učitel/ka, která chcete  své studenty/ky zajímavou formou seznámit s problematikou lidských práv a současně zpestřit vyučování v době distanční výuky? Uspořádejte s vaší třídou dopisovou akci. Abychom vám to ulehčili, připravili jsme pro vás psaný manuál a online webinář, kde vám poradíme, jak zapojit Maraton do (distanční) výuky různých předmětů. Do webináře se můžete přihlásit  ZDE.

KOMUNITY (SKAUT, SPOLKY A CÍRKVE)

Účastníte se pravidelných setkání volnočasového spolku či klubu (např. zájmového, univerzitního), skautského oddílu nebo bohoslužeb?
Pokračují vaše setkání i teď v době pandemie (on-line)?

Pokud ano, oživte je psaním dopisů proti bezpráví. Pomáhat můžeme i on-line z bezpečí  domova.

FIRMY

Oživte své on-line meetingy nebo zpestřete vánoční večírek netradiční teambuildingovou aktivitou.

Napište s kolegy dopis proti bezpráví a diskutujte na téma lidských práv.

Pomáhat můžeme i on-line z bezpečí domova.

AKCE PRO VEŘEJNOST

Jste kulturní instituce, nezisková organizace, kavárna? Pořádáte kulturní či vzdělávací akce pro veřejnost (přednášky, debaty nebo koncerty)? Budete aktivní i v případě striktních hygienických omezení? Oživte svůj event! Vyzvěte účastníky, aby během akce napsali dopisy proti bezpráví.
Pomáhat můžeme i on-line z bezpečí domova.

Informace potřebné k pořádání dopisových akcí a psaní dopisů (i on-line) získáte po registraci.

Potřebujete s něčím poradit? Podívejte se jestli váš dotaz už není zodpovězen v sekci "Často kladené otázky" nebo nám napište na maraton@amnesty.cz.