Za ochranu svého území před plynovodem končí ve vězení

Kanada

Domorodí obyvatelé národa Wet’suwet’en jsou s územím svých předků pevně spjatí po tisíce let. Dnes ho ale musí bránit před výstavbou více než 700 kilometrů dlouhého plynovodu. Kvůli stavbě jsou ničeny jejich lesy a část území odříznuta. To ohrožuje jejich obživu i kulturní dědictví. Za protesty proti plynovodu ale čelí Wet’suwet’enové zatýkání a policejním raziím.

Plynovod začala v roce 2019 stavět společnost Coastal GasLink Pipeline, a to aniž by měla nutné svolení zástupců domorodých obyvatel. „Naše léčiva, plody, jídlo, zvířata, voda i kultura, to vše je tady od nepaměti. Jsme povinni chránit náš způsob života pro děti, které se teprve v budoucnu narodí,” přiblížila kmenová vůdkyně jménem Sleydo, proč jsou Wet’suwet‘enové odhodlaní stavbě zabránit.

Nejvyšší soud Britské Kolumbie ale jakékoliv zásahy do výstavby plynovodu zakázal. Na základě tohoto rozhodnutí bylo mnoho domorodých protestujících zadrženo jen proto, že se ke stavbě přiblížili nebo pokojně blokovali cesty vedoucí přes jejich teritorium. Policie navíc provedla čtyři násilné razie na území Wet’suwet’enů, a to za použití zbraní, vrtulníků a psů. Více než 75 lidí nespravedlivě zdržela.

Obyvatelé národa Wet’suwet’en byli terčem represí kanadské vlády v historii mnohokrát. Řada z nich se stala obětí nucených vystěhování, vyvlastňování, masových uvěznění nebo sterilizací. A to často kvůli nerostnému či fosilnímu bohatství na jejich území. Namísto budování fosilní infrastruktury by měla Kanada vyslyšet hlas Wet’suwet’enů. Pomůže tak zmírnit klimatickou krizi, která silně ohrožuje zejména právě původní národy.

Postavíte se s námi za původní obyvatele a jejich území?

• Aby premiér Britské Kolumbie zajistil ukončení kriminalizace příslušníků národa Wet’suwet’en a propuštění těch, kteří byli zadrženi.