Nenávistné útoky kvůli obraně ženských práv a LGBTI+ lidí

Ukrajina

Poklidný protest je jedna věc, výkaly na klikách a močení po zdech druhá. Nevládní ukrajinská organizace Sfera, která se od roku 2006 zabývá ochranou práv žen a LGBTI+ osob, čelí aktům nenávisti pouze kvůli svým nenásilným aktivitám. Útočníci napadají příznivce Sfery, skandují homofobní hesla a ničí prostory organizace pro ně možná originálním, ale jinak naprosto odpudivým způsobem – močí po zdech Sfery a rozmazávají výkaly po klikách. Členové organizace desítky těchto útoků už ohlásili, ukrajinská policie je ale nijak nevyšetřuje. Na jedné z akcí Sfery se dokonce strážníci připojili ke skandování nenávistných hesel.

Sfera je jednou z nejstarších ukrajinských organizací na podporu práv žen a LGBTI+ komunity. Přestože je Ukrajina v diskuzi o právech LGBTI+ lidí poměrně progresivní, alespoň na poměry postsovětského prostoru, stále se jí nedaří řešit rostoucí míru zločinů z nenávisti proti lidem s odlišnou sexualitou. Policie často stížnosti oficiálně neregistruje, a pokud ano, nezohledňuje diskriminační motiv útoků. Ve většině případů je vyšetřování po několika měsících odloženo a nikdo není potrestán. Beztrestnost přitom útočníky motivuje k páchání dalších nenávistných útoků a naopak prohlubuje strach příznivců Sfery, již nejsou dostatečně chráněni.

Bezmocnost Anny Šaryhinové a Viry Černyhinové, zakladatelek organizace, je podtržena nečinností ukrajinské policie, která ničení budovy Sfery a jiné útoky dlouhodobě neřeší.

V roce 2019 Sfera uspořádala vůbec první Charkov Pride. Navzdory výhrůžkám a zastrašování organizátorů se Sfeře podařilo zorganizovat velmi podařenou akci, na níž dorazilo na tři tisíce lidí. Policie však účastníky a účastnice pochodu dostatečně nechránila před násilím ani dalšími nenávistnými projevy. Naopak, jakkoliv to zní neuvěřitelně, policisté se k násilníkům přidali a skandovali s nimi homofobní hesla.

Pokud bude ukrajinská policie dále takto zaujatá a nečinná a násilnosti nebudou nijak trestány, těžko přestanou.

„Chci, aby útočníci nesli odpovědnost v souladu se zákonem,“ říká Anna. Přidejte se k Anně a Viře a požadujte řádné prošetření útoků z nenávisti.

• Aby ukrajinské Ministerstvo vnitra nařídilo prošetření útoků na nevládní organizaci Sfera a osoby, které jsou za ně odpovědné, byly postaveny před soud.