Sedm let vězení kvůli ochraně posvátné řeky

Guatemala

Guatemalský lid domorodých Mayů Q’eqchi’ postihla před pár lety katastrofa, když je výstavba dvou vodních elektráren připravila o lesy. Nyní by je stejné elektrárny měly připravit dokonce i o vodu. A to o vodu z řeky Cahabón, kterou místní považují za posvátnou a na níž jsou zároveň existenčně závislí. Proti výstavbě se veřejně ohradil učitel a obránce životního prostředí Bernardo Caal Xol. Za to se ocitl na pranýři guatemalské vlády. Ta proti němu vedla negativní kampaně, byl očerňován v médiích a na základě obvinění z násilí odsouzen k sedmi letům vězení. Caal Xol se však žádného násilí nedopustil.

Přestože Caal Xol proti výstavbě vodních elektráren protestoval pouze verbálně a upozorňoval na to, že s jeho lidem úřady stavbu řádně nekonzultovaly, guatemalský soud ho na základě falešných obvinění odsoudil za násilné protesty. A to bez jakýchkoliv důkazů, což je vzhledem k délce trestu ještě nespravedlivější.

Bernardo Caal Xol je členem guatemalských domorodých Mayů Q’eqchi’, kteří čelí drancování své půdy už delší dobu. V minulosti přicházeli tito lidé o zalesněné plochy nařízeným kácením, nyní by měli přijít o velkou část pitné vody.

Caal Xol se při svém ohrazení vůči výstavbě odvolával na mezinárodní právo, jež požaduje, aby úřady dostatečně diskutovaly své stavební plány s místními obyvateli. Přihlédneme-li k závažným negativním důsledkům, které by vodní elektrárny na řece pro domorodé komunity měly, ať už jde o znesvěcení posvátné řeky nebo faktickou ztrátu vody pro stovky lidí, je zatčení Caal Xola a zejména jeho odsouzení o to znepokojivější.

V roce 2020 bylo v Guatemale zaznamenáno přes tisíc útoků na obránce lidských práv, patnáct z nich zemřelo násilnou smrtí.

„Proč jsem ve vězení?“ ptá se Bernardo. „Za to, že odsuzujeme to, co dělají našim řekám, a bráníme to málo, co z nich zbylo.“

Věnujte trochu svého času na to, aby mohl být Bernardo Caal Xol osvobozen.

• Aby guatemalská generální prokurátorka zařídila stažení veškerých obvinění proti Bernardovi Caal Xolovi a jeho bezpodmínečné propuštění.