Devět let ve vězení jako akt odplaty za aktivity otce

Eritrea

Devět let nikdo netuší, kde se nachází a v jakém je stavu. Ciham Aliová byla v roce 2012 zatčena na hranicích se Súdánem, když se snažila uprchnout z Eritreje, nejspíš do Spojených států, kde se narodila. V té době jí bylo patnáct let. Poslouchala Green Day a měla velké plány – chtěla se stát módní návrhářkou. Na hranicích se však její sny rozplynuly. Její rodina vůbec neví, v jakých podmínkách a kde je držena. Nebyla obviněna ani postavena před soud, patrně putovala rovnou do vězení. Nejistotu nad jejím osudem zesiluje skutečnost, že eritrejské věznice jsou vyhlášené mučením a hladověním svých vězňů k smrti. Místo běžných cel jsou lidé navíc často zavíráni do podzemních kontejnerů, kde trpí extrémním horkem nebo naopak zimou.

Proč někdo zatkne a na dlouhé roky nechá zmizet patnáctiletou dívku, která nic neprovedla?

Motiv zatčení Ciham naznačuje její rodinné zázemí. Cihamin otec byl ještě krátce před jejím zatčením ministrem zahraničí v Eritreji.

Odešel však do exilu zrovna v době, kdy se armáda pokusila o státní převrat. V zemi se proslýchalo, že právě exilový ministr zahraničí převrat podporoval – jedním z požadavků totiž bylo dodržování ústavy a propuštění politických vězňů. Cihamino zatčení tak bylo aktem odplaty.

Ciham Aliová je nejspíš už devět let ve vězení. Rodina o ní nemá celou dobou jedinou zprávu. Od jejího zatčení při pokusu o útěk z Eritreje ji nikdo z jejích blízkých neviděl.

Ačkoli je Ciham občankou USA, americká vláda její případ dlouhodobě ignoruje a nijak se nesnaží o její vysvobození.

Životní ambice mladé nadějné dívky se během jediného dne rozplynuly a její osud je nejasný.

Pomozte k jejímu vysvobození po devíti letech a přispějte trochou svého času ke spravedlnosti.

• Aby ministr zahraničí Spojených států amerických požadoval okamžité a bezpodmínečné propuštění Ciham Aliové.