Ve vězení kvůli obhajobě obránců lidských práv

Egypt

Právník neprávem ve vězení. Mohamed Baker před svým zatčením hájil klienty, od kterých dávali kolegové z oboru ruce pryč. Političtí vězni v Egyptě často ani nemají nárok na právníka. A teď to poznal i sám jejich obhájce. Jeho lidskoprávní aktivity označil egyptský soud za terorismus a Baker je od roku 2019 ve vězení. Kromě nároku na právní ochranu mu byl odepřen i kontakt s rodinou, spánek na matraci a teplá voda. Pomůžete mu?

Baker kromě právní ochrany poskytoval utlačovaným Egypťanům pomocnou ruku i prostřednictvím jím založeného Centra pro práva a svobody Adalah, kde se kromě spravedlnosti v trestním řízení věnoval i právům menšin. Nicméně Mohamedova iniciativa přilákala pozornost egyptské vlády.

Ta proti němu použila zbraň, před kterou se snažil chránit ostatní lidi. A Baker sedí ve vězení už dva roky, bez možnosti právního zástupce a čelí falešnému obvinění z terorismu. Stále přitom nebyl postaven před soud.

Ve své stísněné cele spí Baker na zemi, nemá postel, matraci nebo teplou vodu. Na vězeňském dvoře si nesmí ani zacvičit. Svou rodinu vidět nemůže, stejně jako rodinné fotografie, které mu byly zabaveny.

Před svým zatčením Baker obhajoval řadu prominentních obránců lidských práv, aktivistů a novinářů. Zaměřoval se například na zneužívání systému soudnictví úřady, akademickou svobodu, ochranu dětí ve vazbě a trest smrti.

Baker je velký fotbalový fanoušek, sám rád sportuje a jezdí na motorce. Zbožňuje kočky, kterých má doma pět.

• Aby prezident Egypta okamžitě a bezpodmínečně zajistil propuštění Mohameda Bakera na svobodu a ukončil veškerá vyšetřování a zrušil falešná obvinění, která proti němu byla vznesena.