Trestně stíhaní kvůli pořádání LGBTI+ průvodu

Turecko

„Jsme Melike a Özgür, studenti biologie z Technické univerzity Blízkého východu (METU) v Ankaře. Od roku 2011 jsme v kampusu pořádali Pride, pochod hrdosti LGBTI+ lidí. Až do loňska – to nás policie násilně rozehnala a teď nám hrozí až 3 roky vězení.“

Melike (24) a Özgür (25) se od začátku svých studií věnovali hájení práv gayů, leseb, bisexuálů, trans lidí a všech s odlišnou sexuální orientací a genderovou identitou. Jako přední členové Solidární skupiny METU LGBTI+ pořádali na škole Pride průvody, debaty a další akce. Do skupiny se na pozadí rostoucí turecké homofobie a ohrožování svobod přidávalo stále víc studentů.

Od roku 2011 se bez jakýchkoli omezení konaly v kampusu Pride pochody. V květnu 2019 ho ale univerzita nepovolila. Studenti tedy místo pochodu uspořádali pokojný „protest vsedě.“ Vedení univerzity na ně ale zavolalo policii. Ta pepřovým sprejem, slzným plynem a gumovými projektily shromáždění rozehnala a zadržela 23 studentů a jednoho akademika. On i 18 studentů, včetně Melike a Özgüra, čelí trestnímu stíhání. Jen proto, že uplatnili své právo na svobodu shromažďování a nenásilný protest.

Celý případ je velmi důležitý, protože je to vůbec poprvé, co turecké úřady obvinily někoho, kdo pořádal Pride. Soud ho začal projednávat v listopadu 2019, ale už dvakrát odložil vynesení rozsudku. To, co se stane s obránci práv LGBTI+ z METU, může být v budoucnu použito jako precedens. Celosvětová pozornost a naše podpora je proto právě teď velmi důležitá!

• Aby turecký ministr spravedlnosti zařídil pro všechny zproštění obvinění.