UVĚZNĚNA ZA OBRANU PRÁV ŽEN

Saúdská Arábie

„Mé jméno je Nassima. Vždycky jsem se snažila získat nám ženám v Saúdské Arábii svobodu. A tím jsem přišla o tu vlastní. Už přes dva roky čekám zavřená na soud. Chybí mi moje tři děti a taky milovaná zahrada…“

Nassima al-Sadahová je šíitská spisovatelka a obránkyně lidských práv v Saúdské Arábii. Byla jednou ze skupiny aktivistek požadujících právo žen řídit auto nebo žít svůj život bez svolení mužského poručníka.

Zákony o poručnictví Saúdské Arábie určovaly, aby ženy žádaly muže třeba o povolení jít ven nebo měly souhlas k vykonání jiných běžných potřeb. Zatímco tyto zákony se v posledních měsících zmírnily, ženy, které vedly kampaň za ukončení despotického systému, zůstávají za mřížemi.

Nassima se za práva žen vždy zasazovala pokojně a nenásilně, přesto dostávala výhružky přes Twitter a v červenci 2018 ji zatkli. Celý dlouhý rok strávila na samotce, v naprosté izolaci od ostatních. Ve vězení s ní bylo špatně zacházeno. Teď si jednou týdně může zavolat s rodinou, ale nemá povolené žádné návštěvy ani právníka.

Nasima říká: „Síla státu spočívá v jeho přizpůsobivosti a schopnosti porozumět společenským snahám tak, aby chránil práva svých občanů. To zachovává mír a posiluje národní jednotu.“ Chce dál bojovat za to, aby byla Saúdská Arábie lepším místem pro život, nejen pro ženy. Potřebuje naši podporu!

• Aby král Saúdské Arábie okamžitě a bezpodmínečně osvobodil obránkyni lidských práv Nassimu al-Sadahovou i další aktivistky za práva žen, které vězní pouze kvůli jejich uplatňování práva na svobodu slova, shromažďování a sdružování.