VÝHRŮŽKY SMRTÍ ZA OCHRANU AMAZONSKÉHO PRALESA

Kolumbie

„Jmenuji se Jani, je mi 57 let a jsem obyčejná kolumbijská farmářka. Vyrostla jsem v pralese. Miluju svou půdu, svoje slepice, ráda chodím bosa a cítím přírodu. Kvůli boji proti naftařské společnosti mi už i přiložili pistoli k hlavě…ale já to nemůžu vzdát. Nejde utéct nebo dopustit, aby nad námi vyhrál strach!“

Jani Silva zasvětila svůj život hájení stromů a životně důležité půdy. Už od 16 let stojí po boku farmářů z oblasti Putumayo na jihu země, které se přezdívá Amazonská perla. V roce 2008 tam spoluzakládala Asociaci pro integrální a udržitelný rozvoj amazonské perly (ADISPA). Její práce ji přivedla do sporu s ropnou společností Ecopetrol a později Amerisur, které získaly licenci na práci v oblasti. Za posledních 10 let totiž místní vodní zdroje, na kterých závisí místní komunity, otrávily minimálně dvě ropné skvrny.

Obrana prostředí a práv místních lidí má pro Jani děsivé důsledky. Sledovali ji, obtěžovali její rodinu, zastrašovali s pistolí, vyhrožovali smrtí. Není to bohužel ojedinělý případ, obzvláště u lidí, kteří brání práva na půdu, území nebo životní prostředí. Kolumbie má z Latinské Ameriky nejvyšší počet zabitých obránců lidských práv. Ročně jich není méně než stovka, letos jen od ledna do května jich zemřelo 51. COVID-19 situaci ještě zhoršil – izoloval aktivisty doma a omezil jejich ochranu.

Jani říká: „Být obráncem lidských práv v Kolumbii znamená ztrátu klidu mysli, ztrátu času s rodinou, znamená odmítnutí…“ Přesto chce bojovat dál a bránit svou půdu, prostředí a komunitu, dokud to půjde. Podpořme ji!

• Aby prezident Kolumbie zajistil pro Jani Silvu dostatečnou osobní ochranu.
  • Aby zajistil ochranu i všem členům a členkám ADISPA tak, aby mohli nadále svobodně a bezpečně bránit přírodní zdroje, na kterých jsme všichni závislí.