MARATON PSANÍ DOPISŮ 2020

O MARATONU

Rok 2020 se zapsal do světové historie i paměti každého z nás. Celý svět se potýkal s novou situací, na kterou nebyl připraven. Pandemie COVID-19 měla bezprostřední dopad na životy lidí, na ekonomiku i na stav lidských práv po celém světě. Výrazně ovlivnila i osobnosti, za které jsme v rámci Maratonu 2020 psali dopisy. Kvůli pandemii byla odkládána jejich soudní řízení a podmínky ve vězněních se staly ještě žalostnější. Současně některé státy zneužívaly nouzové stavy k nepřiměřenému omezování práv a svobod, oslabování demokracie a utužování své moci. Proto bylo více než kdy jindy potřeba pomáhat.

Navzdory COVIDu-19 se v roce 2020 uskutečnilo 664 dopisových maratonů, a společně se nám tak podařilo napsat 8325 dopisů proti bezpráví, které zaplavily úřady, ministerstva nebo věznice, ale i samotné nespravedlivě utlačované nebo jejich blízké. Mockrát děkujeme!

Pro detailnější informace o průběhu a celkové organizaci Maratonu psaní dopisů v České republice si můžete přečíst hodnotící zprávuKaždoročně se vytváří i celosvětová zpráva, která obsahuje údaje ze všech zemí, které se zapojily do Maratonu psaní dopisů.

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA MARATONU PSANÍ DOPISŮ 2020 ZDE

HODNOTÍCÍ ZPRÁVA K CELOSVĚTOVÉMU MARATONU PSANÍ DOPISŮ ZDE

PODÍVEJTE SE NA MAPU ÚČASTNÍKŮ MARATONU PSANÍ DOPISŮ V ČESKU V ROCE 2020

Každý "špendlík" na maratonské mapě znázorňuje jednoho člověka, který se v rámci Maratonu 2020 rozhodl napsat dopis nebo uspořádat (online) dopisovou akci a zapojit tak do psaní dopisů přátele, rodinu či veřejnost. Takových lidí bylo loni celkem 1367!

Naším úkolem a současně výzvou v rámci Maratonu 2020 bylo vymyslet alternativy, jak by česká veřejnost mohla "navzdory covidu" a z bezpečí domova podpořit šestici nespravedlivě vězněných. Proto jsme akci ve výsledku soustředili hlavně kolem podpory domácího individuálního psaní a případně online dopisových akcí. Většina akcí se tak ze škol, kaváren a veřejných prostorů přesunula do bezpečí domovů. Dopisy se nejčastěji psaly v kruzích nejbližší rodiny a přátel, nebo přes on-line platformy. Maraton psaní dopisů 2020 tak ještě více stál na síle jednotlivých lidí, kteří se spojili do obrovského celku a společně se postavili za správnou věc.

PŘÍBĚHY A AKTUALITY K PŘÍPADŮM

PODÍVEJTE SE NA PŘÍBEHY LIDÍ, KTERÝM JSME POMÁHALI V ROCE 2020 A JAKÁ JE JEJICH SOUČASNÁ SITUACE.

UVĚZNĚNA ZA OBRANU  PRÁV ŽEN

HROZBA DOŽIVOTÍ KVŮLI  ZÁCHRANĚ ŽIVOTŮ

6 LET VĚZENÍ KVŮLI  SLAM POETRY

32 LET ZA MŘÍŽEMI  KVŮLI  BOJI PROTI TRESTU SMRTI

TRESTNĚ STÍHANÍ KVŮLI  POŘÁDÁNÍ LGBTI+ PRŮVODU

VÝHRŮŽKY SMRTÍ ZA  OCHRANU AMAZONSKÉHO PRALESA

Více o případu a aktuální situaci

Potřebujete s něčím poradit? Podívejte se, jestli váš dotaz už není zodpovězen v sekci Často kladené otázky nebo nám napište na maraton@amnesty.cz

Více o Amnesty a její práci najdete ZDE.